Slider overlay Slider overlay

Slider overlay Slider overlay

Slider overlay Slider overlay

Slider overlay Slider overlay

2015-03-18, houdbaarheidsdatum

Onlangs keek ik een televisieprogramma over voedselverspilling. Er wordt ontzettend veel voedsel weggegooid. Niet alleen door restaurants, ook door huishoudens. Teveel gekookt? Gooi maar weg. ‘Tenminste houdbaar tot’-datum verstreken? Gooi maar weg.

Zo deed ik dat zelf (tot voor een aantal jaren gelden) ook altijd, ware het niet dat mijn man op zo’n moment waarop ik zei: “Dit hoef ik niet meer, dit is over datum” tegen mij zei: “Geef eens?”. Hij rook dan aan het voedsel en nam een klein hapje om te proeven. Negen van de tien keer was het dan nog goed en at hij het op. Bij mij was de eetlust met betrekking tot dat voedsel dan vaak al geheel verdwenen.

loesje over houdbaarheid

Ik liet mijn eetlust bepalen door de datum op de verpakking. Zo kocht ik een keer een groentesalade. De ‘Tenminste houdbaar tot’-datum was nog niet verstreken, dus mijn conclusie: prima salade. Terwijl ik deze salade at, dacht had ik wel zoiets van: ‘niet écht heel erg lekker, het lijkt wel of er een bijsmaakje aanzit’. Maar: ‘Tenminste houdbaar tot’-datum was goed, dus salade was goed. Niet dus! Ik werd behoorlijk beroerd. Waarom ging ik af op wat een producent mij voorschotelt en niet op mijn eigen zintuigen? Dat maakt dat ik de methode van ‘eerst ruiken en proeven’ nu zelf ook thuis toepas. Nog niet helemaal van harte en ook niet altijd, maar het begin is er! Ook kliekjes gooi ik niet meer weg. Die gaan de vriezer in. Handig voor dagen waarop er weinig tijd voor koken is.

Ik vind het jammer om voedsel te verspillen. Er is zoveel energie in gestoken om het te produceren en te vervoeren en het uiteindelijk te kunnen consumeren, dat kun je niet zomaar weggooien. De ‘Tenminste houdbaar tot’-datum is voor mij niet langer houdbaar.